Mira Marković: U Srbiji nam je sve što imamo, nemamo imovinu u EU, priče o milijardama koje smo izneli su besmislice!

VEST o odmrzavanju imovine u zemljama Evropske unije porodice Slobodana Miloševića, čiji je život zaustavljen u ćeliji Haškog tribunala, bez dokaza krivice za zločin za koji je optužen, Miloševićevoj supruzi, prof. dr Miri Marković stigla je iz Beograda. U tom trenutku bila je sa sinom Markom na adresi izgona, u Moskvi.

– Nasmejali smo se – odgovara Mira Marković na pitanje „Novosti“: Kako su primili odluku Saveta Evropske unije? – Ni ja, ni moj pokojni muž, niti naša deca, nismo imali, niti imamo bilo kakvu imovinu u zemljama Evropske unije. Sve što imamo je u Srbiji. U Požarevcu imamo kuću koju smo voleli i koju volimo. U njenom dvorištu počiva Slobodan. U Beogradu imamo kuću od čije rente smo se, delom, izdržavali, a tu kuću danas ne možemo ni da izdamo, ni da prodamo. To je jedina naša imovina. To su jedina mesta koja sanjam. Zapravo, čitava imovina je, danas, taj moj san da jednom dođem. Da se vratim. Ali, i san je sve dalji. Dalji… I više ne verujem da ću se ikada tamo vratiti. Ponekad sebe prevarim. Pomislim… Vratiću se, a sad verujem da sam svakim satom, svakim danom sve dalje i od tog sna.

Nasmejala se dr Mira Marković na opasku da je Evropska unija, možda, u međuvremenu upravo jedan deo Tolstojeve ulice na Dedinju i imanje Miloševića u Požarevcu uvela u registar pripadajućih… Ona već tri godine odbija da bilo šta govori, komentariše na optužbe koje ne prestaju da su „opljačkali Srbiju, izneli sve što su mogli, deponovali milijarde u Rusiji i ko zna u kojim svetskim bankama“. Doduše, više se ne spominju one „zlatne poluge“, koje troše i razmeću se. Ovoga puta profesor dr Mira Marković je pristala da posle tri godine otvoreno odgovori:

– Sve su to besmislice – kaže. – Besmislice koje nisu vredne ni reči. U Rusiju sam došla na deset dana, a ostala sam, evo 11 godina. Ovde sam stigla sa „prtljagom“ u kome su bila tri para naočara, dve suknje, dva džempera i jedno pakovanje aspirina. Govorim istinu, mada sam mislila da više nikada ništa ne progovorim. Mislim da je bezuspešno dokazivati istinu o Miloševićima. Sve što sam imala da kažem već sam napisala u svojim knjigama. Istinu. Ko hoće da veruje, neka veruje. Ko neće – i ne mora. Sve te priče su, zaista, toliko besmislene. Ne zaslužuju ni reč. Jednu jedinu reč. Vama kažem: Nemamo, izvan Srbije, ništa. Niti smo imali. I, ja ostatak života ne mogu da potrošim dokazujući šta je istina, a šta laž.

– Evo, ispričaću vam šta je Ričard Holbruk, uoči bombardovanja, kazao Slobodanu… Rekao mu je: Svu imovinu koju imate, ma u kom delu sveta da je imate, biće zamrznuta… Znate li šta mu je Slobodan odgovorio? Što da je zamrznete, odmah je uzmite!

Od čega onda živite, pitamo, tamo u predgrađu Moskve?

– Od penzije. Moje penzije od 58.000 dinara. Slobodan je jedini predsednik države, valjda u svetu, koji nije imao pravo na svoju penziju. Priče da smo sve što smo mogli izneli iz Srbije, na račune raznih banaka su najobičnije projekcije onih koji bi, da su na našem mestu bili, živeli u izobilju. Da im se pružila mogućnost, verovatno bi tako i živeli. Ko Slobodana i mene poznaje, ko poznaje našu porodicu, a ko nije podlegao pritiscima, može i danas da potvrdi ovo što govorim. Mada, pitam se: da li je posle ove najnovije vesti o „našoj imovini koju odmrzavaju“, ikome još to važno. Meni je najvažnije da okupim decu. Da budemo zajedno.

Miloševići 1997. ispred Savezne skupštine posle izbora Slobodana za predsednika SRJ

ŽIVI SKROMNO, OD PENZIJE

PROFESOR doktor Mira Marković, supruga Slobodana Miloševića, nećete verovati živi u Moskvi sasvim običnim životom, u šta sam se sam uverio tokom jedne posete – posvedočio je advokat Momo Raičević . – Jedini izvor prihoda danas joj je penzija od 620 dolara, što je za moskovske prilike izuzetno malo. Sin Marko Milošević nije nikakav bogataš, već običan mladi čovek koji se ni danas ne libi nikakvog posla.

NISU IZNELI NOVAC IZ ZEMLjE Dragan Radević iz Udruženja „Sloboda“ kaže da je i Karla del Ponte svojevremeno, istražujući Miloševićevu imovinu u inostranstvu, konstatovala da porodica nekadašnjeg predsednika Jugoslavije nije iznela novac iz Srbije. Za potrebe Haškog tribunala tada je kontrolisano 137 banaka u svetu: od Kipra do Londona. Momo Radević koji je branio Miloševića u Hagu govori da su tezu o Miloševićevim parama u inostranstvu pokušali da dokažu finansijski stručnjaci iz čitavog sveta, za potrebe Haga, ali nisu ništa dokazali.

NEMA NIŠTA DA SE ODMRZNE

ADVOKATI bivšeg predsednika Jugoslavije, tvrde da Evropska komisija zaista nema šta da odmrzne, jer Miloševići i nemaju nikakvu imovinu u zemljama Unije. Mlađan Dinkić, bivši guverner i ministar finansija Srbije, koji je svojevremeno istraživao tokove iznošenja novca preko of-šor kompanija, to je takođe potvrdio.

– Nemam informaciju da porodica Milošević ima novac u stranim bankama – rekao je Dinkić.

Kuća Miloševića u Požarevcu

 

SPS: LOGIČAN EPILOG

POSLANIK SPS Đorđe Milićević izjavio je da je za tu partiju ukidanje sankcija protiv Slobodana Miloševića, njegove porodice i saradnika, „logičan epilog jedne političke priče“:

– To je priča koja je imala političku dimenziju, ali ne pravi sadržaj i to se danas pokazalo. To je priča koja je započela 5. oktobra 2000. godine i da je bilo šta postojalo, to bi danas bilo objavljeno i to bi danas bilo dokazano.

On je ocenio da je to „logičan epilog jedne političke priče“.

SPO: NE PRIZNAJEMO TU AMNESTIJU

Srpski pokret obnove saopštio je u sredu da Evropska unija može da amnestira porodicu Milošević-Marković, ali SPO to nikada neće učiniti. Ukidanje sankcija EU porodici Milošević-Marković i njihovim saradnicima, nije korak koji nas upućuje ka pravdi i uspostavljanju evropskih vrednosti. Da je Slobodan Milošević ubijao svoje političke protivnike i novinare po zemljama EU, da je terorisao njihove građane, da je tamo izazivao ratove i sejao tajne grobnice, da je poharao budžet EU, sigurno ga EU ne bi amnestirala, ukazao je SPO.

Mira Marković: U Srbiji nam je sve što imamo, nemamo imovinu u EU, priče o milijardama koje smo izneli su besmislice! | Politika | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s