филмска поезија

библиотека Сведочанствa
_______________________

Ове две фотографије су стигле недавно из Шведске од нашег сталног дописника и фотографа Бранке ВрС ,  уз копију  њеног извода из матичне књиге рођених, где је (у рубрици: назив места где су  родитељи живели пре рођења детета) писао и назив тога места,  које она никад није видела, узгред буди речено,  и о коме није стигла да пита своје покојне родитеље. Тражила је  помоћ да нешто сазнамо о том месту. Да ли уопште више постоји,  можда под другим називом?

Фотографије уз овај извод су из албума који је ауторка учинила доступним*. Снимљене су једна за другом, можда у врло кратком размаку (4,5 – на шта упућују редни бројеви снимања, који је сачувао апарат). То је слика истог предела.  Да ли је то снимљено у тренутку када сунце залази, или када излази?

2017-02-14-4

Фотографија  4, или прва снимљена, где се види ширина и целина тога шведског предела, привукла ме је  тим животодавним сјајем Сунца у дубини шуме; тако сам обратио мало више пажње и на другу снимљену, 5,  која приказује већи део тог истог предела, али без сјаја сунца.

2017-02-14-5

Узалуд смо се трудили, листајући предуге листе назива насељених места у Србији, да пронађемо то место; није га било. Нисмо га нашли ни у додатним списковима места са промењеним називима.  Место је, ипак, постојало, пише у изводу из матичне књиге.  Али га је нешто однело, нека велика невоља, поводањ, земљотрес, налет, катастрофа, политичка или елементарна, ваљда ћемо успети некада да одгонетнемо. Трагајући за таквим местом,  наишли смо на стотине других нетражених а врло занимљивих ствари, на које можда никад и не бисмо наишли и помислили – да није било једног повода и молбе. Ето, то је терен – филмске поезије. Несигуран, изазован и опасан, као авантура посете  каменитог станишта поскока….

15. фебруар 2017.  Б.

ЛеЗ 0010194   

________

*  Album sika Branke VrS