УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА

Сазвежђе З – звано још и СУРБИТА  садржи на стотине „прозора“ кроз које се види далеко-далеко, дубоко-дубоко, високо.високо, до звезда, сазвежђа.

Пројекат Сазвежђе З започет је пре неколико година, далеко од очију најшире јавности.

Нема мистерије. Иза Пројекта Сазвежђа З стоје библиотеке, енергија, часописи, друкчија и непозната Србија, покушај стварања књижевног не „архипелага“ већ медија, преко потребног и српској култури и литератури и стварању мостова према другима, различитом, свету, нама самима.Овде може да се провири кроз многобројне прозоре Сазвежђа Заветине, а на коју ћете се страну, после тога запутити, ваша је ствар. 

….У летњем сазвежђу Волар (Боотес) је веома сјајна звезда Арктур. Ову звезду можете пронаћи тако што ћете кренути од сазвежђа Великог Медведа. Пратите правац звезда Мизар и Алкаид и када наиђете погледом на јако сјајну црвенкасту звезду пронашли сте звезду Арктур. У јесења сазвежђа се убрајају: Персеј, са променљивом звездом Алгол, затим сазвежђе Андромеда у коме се може уочити галаксија Андромеда, која припада нашем локалном јату галаксија (има око 20-ак галаксија у јату). Кроз неколико милијарди година судариће се Андромеда са нашом галаксијом Млечни пут. У јесења сазвежђа спадају још и Пегаз (Pegasus), испод њега слабо уочљиво сазвежђе Рибе (Pisces) и у том сазвежђу се налази тачка у којој се у тренутку пролећне равнодневнице пројектује лик Сунца. Пегаз и Андромеда заузимају огроман део неба. Толико велики део неба да ће вам можда бити тешко уочљив. Међутим, када једном видите њихов облик следећи пут ће њихово проналажење бити знатно лакше.На следећој слици можете видети положај сазвежђа Андромеда, Пегаз, Рибе и још нека мања у односу на сазвежђе Касиопеја…….

* *

zvezde
звезде

…Звезде представљају усијана небеска тела која се састоје од гаса ког на окупу држи њена сопствена гравитација. Као и човек, звезде имају свој сопствени животни век, током кога се рађају, еволуирају и на крају умиру.

Како се звезде рађају, живе и умиру

Небула – Можемо је звати и колевком звезда, место где ће се звезда створити и живети. Небула представља облак гаса и прашине који се налази у свемиру. Најзаступљенији елемент је водоник, који под утицајем гравитације заједно са честицама прашине почиње да се сабија и ротира све интензивније како се сама маса увећава. Водоник почиње да се загрева до невероватних 10 милиона степени целзијуса. При овим невероватним температурама, доћи ће до такозване нуклеарне фузије, где се водоникови атоми сударањем претварају у молекуле хелијума при чему долази до емитовања фотона, електромагнетних таласа који имају квант енергије чинећи да звезда светли.

Звезда – Захваљујући нуклеарној фузији, звезда постаје тело које ствара топлоту и енергију. Гравитација увек тежи да сабије и уруши звезду али она одолева захваљујући довољној концентрацији водоникових атома који ће се претварати у хелијум и на тај начин опирати том процесу, зато звезда поприма округли облик. Можете звезду замислити као надувани балон, где сила еластицитета на површини увек делује против притиска ваздуха унутар балона и обратно. Ти процеси трају милијардама година у зависности од величине звезде, јер веће звезде сагоревају више горива од својих мањих родјака. Најмања звезда може бити око 8% од величине Сунца, а ако је мања, процеси фузије се неће одиграти…. (више)

***

Најбољи начин да  почнете да упознајете Сазвежђе З је УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА.Фантастични претраживач СУРБИТА – скоро свих електронских локација јединственог „Сазвежђа З“  (Заветина) -назовимо га Скочко Сазвежђа З – помоћиће вам да брзо стигнете до свих одељења споменуте библиотеке.

ЛеЗ 0010215

ФЕЊЕР У ТАМИ

(Шк)Арт

Књижевни живот и смрт

ЗАВЕТИНЕ Press

Лист против разних саблазни

УКАЗИВАЊА

ДНЕВНИК ПИСЦА. - Портал Великих претеча - Сазвежђе З

МЕЂУПРОСТОР

dans l'espace entre, пространство между, utrymme mellan, ruang di antara , plass i mellom , espaço entre elas, spaco en inter, Zwischenraum

KOGITO KLUB - сито и решето

ПОРТАЛ ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА │Портал Сазвежђе З

Српски Лист

ФЕЊЕР У ТАМИ

Најважније о Белатукадрузу (алиас М. Лукићу, 1950. - )

Дошао мечки на рупу. - Портал Сазвежђе З

КОРЊАЧА

Кључ за одкључавање зарђалих...

ПРЕПЕВИ

Портал Сазвежђе З

ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА

"Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007.

ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСА

Магазин Севераца

ВРЗИНО КОЛО

Магазин ФАНИКА

КАТАЛОГ ОСУЈЕЋЕНОГ ПЕСНИКА

КАРНЕВАЛ КРАЈ ШУМСКЕ РЕКЕ

Путеви Србије

Водич за (непо)колебљиве и радознале духом

ПРУГА

„железничка линија 45. упоредника“: Бордо-Лион-Милано-Загреб-Београд- Пожаревац - Мишљеновац - Кучево - прелаз преко Дунава на Ђердапу – Крајова – Одеса

САЛАШИ СЕВЕРАЦА

Капија Звижда

ОПАЛО ЛИШЋЕ

Песме отпале из антологије "Несебичан музеј"

ПЕЛАЗГИОН

Концентрични кругови

КОЛО

ЗАВЕТИНА. Група визионара.Пријатељи

"Људи месечеве светлости" - online

Нулти број ЗАВЕТИНЕ+

ЧАРДАКЛИЈА

Подрум Виноградара

ДАБА ШОН

КОМПАС, Да Баш Он

Србија "ИЗМЕЂУ"

ИЗМЕЂУ БЕЛОГ И ШАРЕНОГ ТИМА : Вести из отаџбине и расејања

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

"УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА"- (рас)продаја књига и часописа, нових и старих, необјављених рукописа, планетарна, старинарница- антикварница на ваздушним пругама. Отворена нон-стоп. Возови на овој трансземаљској књижевној радњи не касне. Шта мислите: зашто?...

Златни Расуденац

Лист за антибирократску књижевност и критику

СУЗ оркестар Мике Аласа

Портал Сазвежђе З

САЛАШИ СЕВЕРАЦА (01)

Портал Сазвежђе З

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ

Новине Едиције Заветина

Архив

МАГАЗИН ПЕТАО

Сазвежђе З СУРБИТА

ПРОТИВОТРОВ.Фарма противотрова

Мајмунска завера

По Шкловском