Мрачне тајне

Најзначајније откриће Комисије Владе Србије за пописивање жртава комунистичког режима „Књига стријељаних“ може сада да се листа и на интернету. Комисија  је утврдила да је ОЗНА у Србији убила 59.912 грађана, с тим што је та бројка пуно већа, јер нијесу пронађене књиге стријељаних за Београд, Шабац и Крагујевац

– Ово је документ који би у свакој нормалној земљи представљао епохално откриће и многе учеснике злочина извела пред лице правде. У Србији је прошло сасвим незапажено. То је највеће откриће Државне комисије за тајне гробнице. Ликвидације на десетине хиљада људи после Другог светског рата нису учињене на реч, нису рађене из анархичне освете већ по детаљном плану који је подразумевао квоте и стриктну методологију са прецизном евиденцијом. Ово доказују многе књиге стрељаних за сваки округ и спискови стрељаних за свако село у Србији који су радили органи ОЗН-е. Углавном, на основу њих урађен је детаљан попис жртава за сада њих 59.912, који је доступан на интернету – каже некадашњи секретар Комисије историчар др Срђан Цветковић.

Према докуметима до којих је дошла Комисија, стријељања су била планска, по директивама и одлукама тадашњег војног и партијског врха уз постојање детаљних спискова политичких и класних непријатеља које треба ликвидирати.

Историчар Слободан Марковић, предсједник Комисије, рекао је да је јасно одакле су наређења за масовна стријељања ишла, и то без Јосипа Броза није могло.

– Комисија се не бави НОБ-ом и партизанима, него Озном која је деловала ван уставних и законских оквира, а одговарала је Брозу. Њени припадници су имали дозволу да убију и ухапсе кога хоће – рекао је Марковић.

Да је Броз, као предсједник државе и партије, врховни командант, министар одбране… одговоран за масовна стрељања утврдиле су и словеначка и хрватска комисија.

Видети више, извор: Седмица

http://Књига стрељаних

ЛеЗ 0017517