фењери у тами

библиотека Сведочанстава (разних)
_________________________________

МЕЧКА БОЖАНА  Мерна јединица за величину, крупноћу и дебљину.
Особа натпросечних габарита.
Легенда каже да им је прабабу Станојку силовао међед док је ишла у шуму по дрва и суварке.

-Мрки, види што те шмека она риба за столом преко пута.

-Не гледај у њеном правцу, вид’ как’а је ко мечка Божана. Једном те баци на под а другом те са’рани.

-О не, иде ‘вамо.

-Правимо се да смо мртви, гледао сам на Дискаверију-то пали код медведа у природи.

пре 6 година   извор: ВУКАЈЛИЈА

___________________________

ЗАИГРАЛА МЕЧКА БОЖАНА

___________________________

Данас је Сретење, када се по народном веровању срећу зима и пролеће. На тај дан, како каже народно предање, око половине дана излази мечка Божана из рупе у потрази за храном, јер зима се ближи крају. Овде прича има два наставка. Ако мечка види своју сенку, уплашиће се и побећи ће у рупу на још шест седмица, колико ће још зима трајати. Ако не буде видела своју сенку, отићи ће у шуму, јер је зими крај…

_______________________________

Долазе Божанина времена

Мечка Божана / Небојша Јеврић

00:00, 18.02.2011. 10
Каква је то држава у којој просечан грађанин зна за Сретење (Дан државности) по томе што је мечка Божана изашла из рупе. Добро је што је мечка изашла из рупе. Заиграће пред нечијом кућом.Воли наш народ кад мечка заигра пред нечијом кућом. О томе какав је то црквени и државни празник већина не зна ништа. Какво хришћанство и историја

Каква је то држава у којој просечан грађанин зна за Сретење (Дан државности) по томе што је мечка Божана изашла из рупе. Добро је што је мечка изашла из рупе. Заиграће пред нечијом кућом.Воли наш народ кад мечка заигра пред нечијом кућом. О томе какав је то црквени и државни празник већина не зна ништа. Какво хришћанство и историја.

Али зна какво ће време да буде. Метеоролошки заводи требало би да јој пошаљу коњску бутку. За Сретење. Четрдесет дана и неме више зиме, кажу добри познаваоци мечке Божане и њених обичаја са ТВ Дневника.

Ова година остаће упамћена по томе што је Божана заиграла пред Динкићевом кућом. Није добро. Не свиђа ми се. Послушнијег министра одавно нисмо имали. Дати Косово, уништити банке и тако редом. На све захтеве Запада одговарао је са много елана. Без разлике да ли је у питању „Горење“ или „Фијат“ – стајао им је свима на располагању. Добри аналитичари кажу да је овога пута добио инструкције да не руши Владу. Самопоставио се на место министра за регионализацију. Биће весеља кад регионализација почне.

То Срби воле. Да комшији крепа крава. И не само комшији. Него и нама да цркне крава. Да комшија нема код кога да купи млека. Мрзе се Ваљевци и Шапчани. Не могу да се виде Ужичани и Чачани. Ко у Србији заигра на карту регионализације, не може да пукне. Да не говоримо о ономе „Јеб’ло те весло које те превезло“. Бјелопољци зову Беранце Цревари, а Беранци Бјелопољце Гушаљи. Тако је свуда где живе Срби.

Млађо Министар издувао се као балон. Видећемо како он може да буде човек. Курир је одавно видео. Остали да стану у ред и да чекају. На вест да је смењен министар Динкић, Гркан ставио подгузне коњске муве митском магарцу Хегесији под реп. А на Бос радију пева Јадрино јато „Вук магаре на плот нагонио“. По жељи слушалаца. Још једна тура од туге за министром Млађом Регионалним.

Али, оно што сви причају, а нико не пише. Каса је празна. Џепови су прсли. Поскупело је месо и хлеб. Поскупело је све сем маркираних производа зимске одеће. Кажу увек упућени да нема пара да се државне принадлежности за април исплате. То је мука. „Откад гаће вежем жицом, сви ме зову пропалицом“, запева Гркан. Хитна помоћ донела конобарици Дарки јабуку. Па само црвркуће. Не смета јој Грканова песма. Јок. А како ћемо дочекати пролеће.

То је мука које се решио Министар Регионални. Не муче га више муке сиротињске. Ко ће да плати следећу туру. Сад кад крену Срби да се регионализују. Не петнаест него двадесет посто има гласова да добије. Па сукоби око граница региона. Па регионални буџети. И тако редом и тако даље док мечка Божана игра.

А Цветковић је показао да, ако може Млађу да смени, може да смени сваког. Министар Ивица је некад чешљао косу нагоре. А ла Слоба. Кад је почео да чешља надоле низ чело, и даље сам типовао да ће бити најбољи Борисов сарадник. „Нема тога ко нас сме раздвојити од Кеније“, певали су некад акцијаши у време кад је аутопут градио Пол Пот. Војводина је друго. И Зајечар наравно. О Верку и Крагујевцу да не говоримо. Долазе Божанина времена.

ЛеЗ 0010182