Још један тип књижевне критике: телефонски

platiили

У знак сећања на прерано преминулог песника, критичара и преводиоца Златка Красног, који је уочи пролећа марта месеца 1998. године започео пионирски подухват у српској култури и књижевности. 

Критичар на пару

   У овом случају имамо два значења: критичар који добија паре од разних фондација и мора пуном паром да одрађује обавезу; параучени критичар који о параауторима пише своје паракритике.

           Златко Красни

Из књиге есеја Златка Красног „О меланхолији европског интелектуалца“*, „Просвета“ – Београд, 1998.

Подела књижевних критичара Златка Красног на главне типове и њихове варијетете настала је пресађивањем критичара из једног кулоара у други… Главним типовима недостају још виц-критичар, са почетка 20. века, чије се бледе копије јављају кроз читав тај минули век, и тзв. уважени телефонски критичар. Има их више од  педесетак. Родоначелник виц-критике је Љубомир Недић. „Љубомир Недић критичар : његови су меци били дум-дум који су, да би жртва дуже издисала, били управљени у трбух“ (према опису   пок. Бранка Лазаревића).

Желим да подсетим и на ове Лазаревићеве речи, јер су још увек веома актуелне: „Један низ наших малих критичара у дневним листовима и часописима: млинчићи с изломљеним зупцима који хоће да мељу кости само великих писаца“.

Не тако давно прочитах у „Новостима“ : „Рад у „масовном“ жирију у коме нема директног сучељавања нити система поступне елиминицаје круг по круг, уопште није једноставан јер вас присиљава да се одмах дефинитивно решите за конкретну топ листу бирајући међу стотинама и стотинама наслова свих жанрова. Сам и одмах изабрати најбоље? Када би то и заиста било могуће, онда би, ваљда, сви жирији били састављени од једног критичара: ем практично, ем јефтино: али и немогуће.“… пише један од критичара. Ако је тако – а тако јесте – што онда учествује у том телефонском жирирању? И не само он – него сви они који држе до себе?

У чему је „смисао“ те врсте „телефонске“ критике? Како да им обичан читалац верује? Кад  уредник једне издавачке куће, а члан извиканог жирија напише како из  „ етичких разлога није могао да гласа за ауторе чије је књиге уредио“, – кад се позива на етику у једној области, где су се и етика и естетика оклизнуле на кору од лубенице, то је сигурни знак те тзв. „телефонске критике“, која има доста актера, а коју је поткачио и покојни Красни, скицирајући медаљоне доминантних протагониста тзв.  српске књижевне критике. Уверите се и сами – видети више, детаљније, уживајте у читању и демаскирању:  Проветравање критичарских ложа.

 

_

* Следећа таксативна подела књижевних критичара на главне типове и њихове варијетете резултат је студиозног рада и минуциозне анализе тима одабраних експерата који су вршили систематско осматрање књижевног живота у Србији током последњих двадесетак година.

Ова систематизација – иначе пионирски подухват у нашој култури, не обухвата озбиљне књижевне критичаре, који праве стваралачке синтезе од књижевно-историјских токова и чије су интерпретације утемељене како у личном доживљају књижевног  дела тако и у дубинском познавању његове генезе и корелација.

Подела се односи превасходно на литерарне критичаре који су на волшебан начин ушли у књижевне ложе или настали пресађивањем из једног књижевног кулоара у други.

То су управо они „критици“ чијој смо пошасти у последње време изложени, а који ће се сами препознати и неће, наравно, нимало благонаклоно гледати на ову систематизацију

Красни духовито скицира примере  ових „критика“: БициклистаСметлар, Логореичар, Млади лав или петао-кикирез,  Добро темперирани критичар, Кројач царевог новог одела, Телал, Натапетар, Паметни критичар (Варијетет НАТАПЕТАРА. Овде се мисли на особину „паметне бомбе“, која се из безбедне даљине веома добро наводи, активира и разара тамо где треба) , Ендемичар, Таман критичар , Амебичар  луткар , Кланичар…

 ЛеЗ 0010231

ФЕЊЕР У ТАМИ

(Шк)Арт

Књижевни живот и смрт

ЗАВЕТИНЕ Press

Лист против разних саблазни

УКАЗИВАЊА

ДНЕВНИК ПИСЦА. - Портал Великих претеча - Сазвежђе З

МЕЂУПРОСТОР

dans l'espace entre, пространство между, utrymme mellan, ruang di antara , plass i mellom , espaço entre elas, spaco en inter, Zwischenraum

KOGITO KLUB - сито и решето

ПОРТАЛ ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА │Портал Сазвежђе З

Српски Лист

ФЕЊЕР У ТАМИ

Најважније о Белатукадрузу (алиас М. Лукићу, 1950. - )

Дошао мечки на рупу. - Портал Сазвежђе З

КОРЊАЧА

Кључ за одкључавање зарђалих...

ПРЕПЕВИ

Портал Сазвежђе З

ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА

"Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007.

ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСА

Магазин Севераца

ВРЗИНО КОЛО

Магазин ФАНИКА

КАТАЛОГ ОСУЈЕЋЕНОГ ПЕСНИКА

КАРНЕВАЛ КРАЈ ШУМСКЕ РЕКЕ

Путеви Србије

Водич за (непо)колебљиве и радознале духом

ПРУГА

„железничка линија 45. упоредника“: Бордо-Лион-Милано-Загреб-Београд- Пожаревац - Мишљеновац - Кучево - прелаз преко Дунава на Ђердапу – Крајова – Одеса

САЛАШИ СЕВЕРАЦА

Капија Звижда

ОПАЛО ЛИШЋЕ

Песме отпале из антологије "Несебичан музеј"

ПЕЛАЗГИОН

Концентрични кругови

КОЛО

ЗАВЕТИНА. Група визионара.Пријатељи

"Људи месечеве светлости" - online

Нулти број ЗАВЕТИНЕ+

ЧАРДАКЛИЈА

Подрум Виноградара

ДАБА ШОН

КОМПАС, Да Баш Он

Србија "ИЗМЕЂУ"

ИЗМЕЂУ БЕЛОГ И ШАРЕНОГ ТИМА : Вести из отаџбине и расејања

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

"УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА"- (рас)продаја књига и часописа, нових и старих, необјављених рукописа, планетарна, старинарница- антикварница на ваздушним пругама. Отворена нон-стоп. Возови на овој трансземаљској књижевној радњи не касне. Шта мислите: зашто?...

Златни Расуденац

Лист за антибирократску књижевност и критику

СУЗ оркестар Мике Аласа

Портал Сазвежђе З

САЛАШИ СЕВЕРАЦА (01)

Портал Сазвежђе З

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ

Новине Едиције Заветина

Архив

МАГАЗИН ПЕТАО

Сазвежђе З СУРБИТА

ПРОТИВОТРОВ.Фарма противотрова

Мајмунска завера

По Шкловском