Још један тип књижевне критике: телефонски

platiили

У знак сећања на прерано преминулог песника, критичара и преводиоца Златка Красног, који је уочи пролећа марта месеца 1998. године започео пионирски подухват у српској култури и књижевности. 

Критичар на пару

   У овом случају имамо два значења: критичар који добија паре од разних фондација и мора пуном паром да одрађује обавезу; параучени критичар који о параауторима пише своје паракритике.

           Златко Красни

Из књиге есеја Златка Красног „О меланхолији европског интелектуалца“*, „Просвета“ – Београд, 1998.

Подела књижевних критичара Златка Красног на главне типове и њихове варијетете настала је пресађивањем критичара из једног кулоара у други… Главним типовима недостају још виц-критичар, са почетка 20. века, чије се бледе копије јављају кроз читав тај минули век, и тзв. уважени телефонски критичар. Има их више од  педесетак. Родоначелник виц-критике је Љубомир Недић. „Љубомир Недић критичар : његови су меци били дум-дум који су, да би жртва дуже издисала, били управљени у трбух“ (према опису   пок. Бранка Лазаревића).

Желим да подсетим и на ове Лазаревићеве речи, јер су још увек веома актуелне: „Један низ наших малих критичара у дневним листовима и часописима: млинчићи с изломљеним зупцима који хоће да мељу кости само великих писаца“.

Не тако давно прочитах у „Новостима“ : „Рад у „масовном“ жирију у коме нема директног сучељавања нити система поступне елиминицаје круг по круг, уопште није једноставан јер вас присиљава да се одмах дефинитивно решите за конкретну топ листу бирајући међу стотинама и стотинама наслова свих жанрова. Сам и одмах изабрати најбоље? Када би то и заиста било могуће, онда би, ваљда, сви жирији били састављени од једног критичара: ем практично, ем јефтино: али и немогуће.“… пише један од критичара. Ако је тако – а тако јесте – што онда учествује у том телефонском жирирању? И не само он – него сви они који држе до себе?

У чему је „смисао“ те врсте „телефонске“ критике? Како да им обичан читалац верује? Кад  уредник једне издавачке куће, а члан извиканог жирија напише како из  „ етичких разлога није могао да гласа за ауторе чије је књиге уредио“, – кад се позива на етику у једној области, где су се и етика и естетика оклизнуле на кору од лубенице, то је сигурни знак те тзв. „телефонске критике“, која има доста актера, а коју је поткачио и покојни Красни, скицирајући медаљоне доминантних протагониста тзв.  српске књижевне критике. Уверите се и сами – видети више, детаљније, уживајте у читању и демаскирању:  Проветравање критичарских ложа.

 

_

* Следећа таксативна подела књижевних критичара на главне типове и њихове варијетете резултат је студиозног рада и минуциозне анализе тима одабраних експерата који су вршили систематско осматрање књижевног живота у Србији током последњих двадесетак година.

Ова систематизација – иначе пионирски подухват у нашој култури, не обухвата озбиљне књижевне критичаре, који праве стваралачке синтезе од књижевно-историјских токова и чије су интерпретације утемељене како у личном доживљају књижевног  дела тако и у дубинском познавању његове генезе и корелација.

Подела се односи превасходно на литерарне критичаре који су на волшебан начин ушли у књижевне ложе или настали пресађивањем из једног књижевног кулоара у други.

То су управо они „критици“ чијој смо пошасти у последње време изложени, а који ће се сами препознати и неће, наравно, нимало благонаклоно гледати на ову систематизацију

Красни духовито скицира примере  ових „критика“: БициклистаСметлар, Логореичар, Млади лав или петао-кикирез,  Добро темперирани критичар, Кројач царевог новог одела, Телал, Натапетар, Паметни критичар (Варијетет НАТАПЕТАРА. Овде се мисли на особину „паметне бомбе“, која се из безбедне даљине веома добро наводи, активира и разара тамо где треба) , Ендемичар, Таман критичар , Амебичар  луткар , Кланичар…

 ЛеЗ 0010231

ФЕЊЕР У ТАМИ

(Шк)Арт

Књижевни живот и смрт

ЗАВЕТИНЕ Press

Лист против разних саблазни

УКАЗИВАЊА

ДНЕВНИК ПИСЦА. - Портал Великих претеча - Сазвежђе З

МЕЂУПРОСТОР

dans l'espace entre, пространство между, utrymme mellan, ruang di antara , plass i mellom , espaço entre elas, spaco en inter, Zwischenraum

KOGITO KLUB - сито и решето

ПОРТАЛ ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА │Портал Сазвежђе З

Српски Лист

ФЕЊЕР У ТАМИ

Најважније о Белатукадрузу (алиас М. Лукићу, 1950. - )

Дошао мечки на рупу. - Портал Сазвежђе З

КОРЊАЧА

Кључ за одкључавање зарђалих...

ПРЕПЕВИ

Портал Сазвежђе З

ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА

"Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007.

ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСА

Магазин Севераца

ВРЗИНО КОЛО

Магазин ФАНИКА

КАРНЕВАЛ КРАЈ ШУМСКЕ РЕКЕ

Песме из романа Белатукадруз (М. Лукић)

ПРУГА

„железничка линија 45. упоредника“: Бордо-Лион-Милано-Загреб-Београд- Пожаревац - Мишљеновац - Кучево - прелаз преко Дунава на Ђердапу – Крајова – Одеса

САЛАШИ СЕВЕРАЦА

Капија Звижда

РЕНЕСАНСА

Српска ренесанса

ОПАЛО ЛИШЋЕ

Песме отпале из антологије "Несебичан музеј"

ПЕЛАЗГИОН

Концентрични кругови

КОЛО

ЗАВЕТИНА. Група визионара.Пријатељи

ЧАРДАКЛИЈА

Подрум Виноградара

ДАБА ШОН

КОМПАС, Да Баш Он

Србија "ИЗМЕЂУ"

ИЗМЕЂУ БЕЛОГ И ШАРЕНОГ ТИМА : Вести из отаџбине и расејања

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

"УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА"- (рас)продаја књига и часописа, нових и старих, необјављених рукописа, планетарна, старинарница- антикварница на ваздушним пругама. Отворена нон-стоп. Возови на овој трансземаљској књижевној радњи не касне. Шта мислите: зашто?...

Златни Расуденац

Лист за антибирократску књижевност и критику

СУЗ оркестар Мике Аласа

Портал Сазвежђе З

САЛАШИ СЕВЕРАЦА (01)

Портал Сазвежђе З

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ

Новине Едиције Заветина

МАГАЗИН ПЕТАО

Популарна, мобилна електронска књижара "Скупљача прашине" - Едиција ЗАВЕТИНА

Сазвежђе З СУРБИТА

ПРОТИВОТРОВ.Фарма противотрова

Мајмунска завера

По Шкловском